Úvodní koncert "Pocta slavným Čechům" se vydařil

03.12.2013 15:46

   

    V krásném prostředí sálu Bohuslava Martinů v Lichtenštejnském paláci proběhl 2. prosince 2013 úvodní koncert "Pocta slavným Čechům" věnovaný odkazu Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Josefa Suka, Jarmily Novotné a Jana Masaryka. Koncert proběhl pod záštitou Ministerstva kultury ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR a za podpory Českých center. Koncertu se zúčastnili významní hosté z veřejného a politického života - vicepremér a ministr zahraničí v demisi PhDr. Jan Kohout, paní Naďa Lhotská - zástupce Českých center, zástupci České obce Sokolské, zástupci Masarykova demokratického hnutí, umělci Felix Slováček,  Milan Řeřicha, Lenka Řeřichová, Josef Vejvoda a mnoho dalších hostů. 
 


 

    Na pódiu se postupně vystřídalo celkem 7 účinkujících - pěvci v čele se sólistou opery ND - tenorem Vladimírem Doležalem, dále dvě mladé a talentované pěvkyně mezzosopranistka Dana Šťastná a sopranistka Lenka Pavlovič. Za klavír usedla Zuzana Ambrošová, houslového partu se bravurně zhostil koncertní mistr Pražské komorní filharmonie Jan Fišer, který na poslední chvíli nahradil zraněného houslistu Miroslava Ambroše. Průvodní slovo s mnoha zajímavostmi měli a koncertem provázeli Dr.Světlana Patáková Boučková a Arnošt Proschek.

    V programu koncertu zazněly T.G.Masarykem i jeho synem J.Masarykem zbožňované a Jarmilou Novotnou původně nazpívané české národní písně - nazvané později Lidické písně, píseň Hej Slované!, Luisina Polka a píseň Má hvězda od B.Smetany, raritní provedené Dvořákovy Humoresky Poco Lento e grazioso pro soprán, mezzosoprán, klavír a housle, Smetanova skladba Z Domoviny - dvě dua pro housle a klavír, Radúz a Mahulena od Josefa Suka pro housle a klavír, árie Barče - Hlásej, ptáčku z Hubičky od B.Smetany, árie Záviše Jak Siré ptáče z opery B.Smetany Čertova stěna a duet Jeníka a Mařenky Věrné milování z Prodané nevěsty. Jako přídavek zazněla po nadšených ovacích publika skladba Aby nás Pán Bůh miloval.

Foto: Vít Gajdůšek