Na závěrečném koncertu Mezinárodních klarinetových kurzů P.Beltraminiho a M.Řeřichy na Pražské konzervatoři zazněl ve světové premiéře Kvartet č.1 skladatele Josefa Vejvody

03.04.2014 15:38

Na slavnostním závěrečném koncertu konaném 2. dubna 2014 v novém Koncertním sále na Pražské konzervatoři ku příležitosti Mezinárodních klarinetových kurzů vedených profesory Paolem Beltraminim a Milanem Řeřichou, zazněl vůbec poprvé ve světové premiéře Kvartet č.1 skladatele Josefa Vejvody. Jeho interpretace se ujala světová a česká klarinetová špička - Paolo Beltramini z Itálie, Milan Řeřicha, Milan Polák a Ludmila Peterková. O vznik této skladby se významnou měrou zasloužila agentura ART & MANAGEMENT, když v závěru loňského roku požádala skladatele Josefa Vejvodu - syna slavného Jaromíra Vejvody, autora známé skladby "Škoda lásky", aby zkomponoval pro námi zastupovaného umělce Milana Řeřichu skladbu pro klarinet. Slovo dalo slovo a již v únoru letošního roku - na našem společném setkání v restauraci "Škoda lásky" v Praze na Zbraslavi, předal pan Vejvoda Milanu Řeřichovi "omašličkované" noty se zcela novou skladbou Kvartet č.1 pro čtyři klarinety. 

Čtveříce klarinetistů - zleva Milan Řeřicha, Milan Polák, Ludmila Peterková a Paolo Beltramini.

    

Pan Josef Vejvoda s interprety při závěrečné děkovačce po světové premiéře skladby Kvartet č.1.

S Debussyho Rapsodií č.1 pro klarinet a klavír se představil Libor Suchý ml. za klavírního doprovodu M.Šedivého.

Nadšené ovace sklidil Milan Řeřicha s Koncertem Es dur pro klarinet a klavír od C.M.von Webera.

Vynikající provedení Koncertního kusu č.2 pro dva klarinety a klavír od P.Medelssohna-Bartholdyho v provedení Milana Poláka a Milana Řeřichy.

Duo Concertante pro klarinet a klavír od D.Milhauda v provedení L.Peterkové za klavírního doprovodu S.Vernerové-Pěchočové.

Publiku se představila také T.Volfová s Hommage á Richard Strauus od B.Kovácse pro klarinet solo.

Zasloužený potlesk sklidilo mistrovské provedení Koncertní fantasie na témata z opery Rigoletto pro klarinet a klavír od G.Verdiho a L.Bassiho v podání Paola Beltraminiho.