Koncert s mladými sólisty s Českou filharmonií v pražském Rudolfinu

31.01.2014 14:05
 

 

    Dne 29.ledna 2014 se ve zcela zaplněném sále Rudolfina uskutečnil mimořádný koncert České filharmonie, na kterém pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka vystoupili nejúspěšnější účastníci výjimečného konkurzu "Zahraj si s Českou filharmonií" pro mimořádně talentované instrumentalisty a zpěváky do 21 let. Jeden z vítězů této prestižní soutěže mladých výjimečných hudebních talentů, který na tomto koncertu exceloval i mezi ostatními laureáty jak svým profesionálním úžasným výkonem, při němž publiku představil málo známou a  technicky i výrazově velmi obtížnou skladbu Jeana FRANCAIXe : Theme and Variations, ale prokázal i výjimečnou schopností báječného, spontánního kontaktu s publikem, jež ho zaslouženě za jeho brilantní výkon odměnilo frenetickým potleskem a opakovanými výkřiky bravo, mladý klarinetový virtuos Libor Suchý,  jemuž odborníci i posluchači předvídají  velkou profesionální budoucnost, je jedním z těch velmi nadějných a již velmi úspěšných mladých umělců, s nimiž naše agentura spolupracuje. Libor Suchý je studentem klarinetové třídy vynikajícího prof. M.Poláka na Pražské konzervatoři a své klarinetové vzdělání a zkušenosti si rozšiřuje u naší agenturou zastupovaného a již léta na  mezinárodních hudebních pódiích renomovaného virtuosa ve hře na klarinet a také dlouhodobě mezinárodně uznávaného hudebního pedagoga Milana Řeřichy, který je od února tohoto roku externím profesorem na JAMU v Brně, a je hudebním pedagogem  na prestižní hudební akademii Musikhochschule v Luganu ve Švýcarsku a na mezinárodních Master classes, pořádaných v různých zemích světa, ale také uznávaným porotcem v mezinárodních hudebních jury po světě. 

   Klarinetový virtuos a pedagog Milan Řeřicha svého výjimečně nadaného studenta a vítěze klarinetové soutěže ,,Zahraj si s Českou filharmonií´´ také ještě před koncertem pečlivě připravoval a na koncert ho přišel podpořit, stejně jako zástupci HST - Obchodní komory Svýcarsko - Česká republika, která je dlouhodobým podporovatelem umění a kultury mezi Českou republikou a Švýcarskem a také našich zde shora jmenovaných klarinetových virtuosů.

    Tento koncert  byl v přímém přenosu vysílán  od 19:30 hod stanicí Český rozhlas 3 – Vltava, jež byl mediálním partnerem celé soutěže i slavnostního koncertu vítězů jako sólistů s doprovodem České filharmonie v čele s dirigentem Jiřím Bělohlávkem, kteří jsou zároveň uměleckými i organizačními garanty celé této soutěže i závěrečného koncertu. Partnery koncertu a soutěže byli Škoda Auto, a.s. a časopis Harmonie.

Česká filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem

 

Na programu zazněla díla:

  • Charles Auguste de BÉRIOT:  Baletní scény
  • Claude DEBUSSY: Première rhapsodie
  • Wolfgang Amadeus MOZART: "Constanze, Constanze", árie Belmonta z opery Únos ze serailu
  • Charles GOUNOD: "Salut, demeure"  árie Fausta z opery Faust a Markétka
  • Sergej PROKOFJEV: Klavírní koncert č. 2 g moll op. 16 – 1. a 2. věta
  • Édouard LALO: Koncert pro violoncello a orchestr d moll – 2. a 3. věta
  • Jean FRANCAIX: Theme and Variations
  • Dmitrij ŠOSTAKOVIČ: Koncert pro housle a orchestr č. 1 a moll op. 77 – 3. a 4. věta (s kadencí).

 

Postupně vystoupili tito mladí umělci:

  • Klára ERDINGEROVÁ-STAŇKOVÁ – housle
  • Marek ŠVEJKAR – klarinet
  • Petr NEKORANEC – tenor
  • Tomáš VRÁNA – klavír
  • Vilém VLČEK – violoncello
  • Libor SUCHÝ – klarinet
  • Milan AL-ASHHAB – housle.

 

Koncert  zahájila úžasná, talentovaná a pouze jedenáctiletá houslistka Klára Erdingerová-Staňková.

Klarinetista Marek Švejkar.

Mladý tenor – Petr Nekoranec dojal publikum svým lyrickým přednesem.

Klavírista Tomáš Vrána odvedl skvělý profesionální výkon.

Na koncertu nechyběl ani vyznavač umění a milovník klasické hudby a skvělý herec Jan Hartl. Vedle něho po přestávce usedla houslistka Klára Erdingerová-Staňková a čile s Janem Hartlem komunikovala.

Vilém Vlček zahrál na violoncello.

Naprosto úžasný výkon v provedení žáka Milana Řeřichy - klarinetisty Libora Suchého strhl obecenstvo k bouřlivému potlesku a výkřikům bravo! Libor Suchý si zjevně užíval jak možnosti koncertovat s Českou filharmonií, tak obrovské přízně publika

Mimořádný výkon podal mladý houslista Milan Al-Ashhab. Jeho tatínek, se kterým jsme po koncertu hovořili, přijel na koncert poslechnout si svého syna až z izraelského Jeruzaléma !

Partneři koncertu - Škoda auto a.s. a hudební časopis Harmonie.

Po skončení koncertu pokračoval večer v restauraci Grosseto Marina, s.r.o. Na snímku mladý klarinetista Libor Suchý se svým otcem.

.

Impresário agentury ART & MANAGEMENT  Světlana Patáková Boučková a přípitek s Milanem Řeřichou, naším klarinetovým virtuosem a pedagogem.

Přípitek a gratulace mladému umělci Liboru Suchému.