Na Pražském hradě proběhla slavnostní recepce při příležitosti konání výstavy PEKING - PRAHA, Nový pohled na současné čínské umění

06.09.2013 14:31

    Dne 5. září proběhla v Rudolfově galerii a Císařské konírně na II. nádvoří Pražského hradu slavnostní recepce, kterou uspořádala Správa Pražského hradu a Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce. Recepce byla uspořádána u příležitosti zahájení výstavy PEKING - PRAHA, Nový pohled na současné čínské umění. Součástí recepce bylo rovněž dokončení společného díla českých a čínských umělců a jeho následná dražba, jehož výtěžek byl věnován na charitativní účely - pomoc dětem. Výstavu v zemích střední a východní Evropy organizuje Ministerstvo kultury Čínské lidové republiky. Samotná výstava se koná pod záštitou Ministerstva kultury České republiky a Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice.

    Slavnostní recepce se zúčastnila celá řada ústavních činitelů, ministrů, poslanců, senátorů, významných osobností a hostů. Program zahájil svým proslovem ministr zahraničních věcí PhDr. Jan Kohout. Po něm vystoupil se slavnostním projevem velvyslanec Čínské lidové republiky pan YU Qingtai. Za Smíšenou česko čínskou komoru vzájemné spolupráce promluvil její prezident Jan Birke.  

    Unikátní putovní výstava PEKING – PRAHA s podtitulem „Nový pohled na současné čínské umění“ mohou návštěvníci shlédnout v prostorách Císařské konírny na Pražském hradě denně od 10:00 až do 18:00 hod. až do 29. září. Jedinečná kolekce prezentuje tvorbu více než čtyřiceti čínských umělců, jejichž díla vycházejí z kulturního prostředí současné čínské společnosti, ve vybraných zemích střední a východní Evropy. Praha je již třetí zastávkou této putovní výstavy, před ní se díla představila v Sofii a v Bukurešti. Výstavní projekt PEKING – PRAHA přináší poselství o vyzrálé orientaci svých tvůrců v globálním uměleckém prostředí. Realita a smysl pro detail se zde harmonicky prolínají se snovou abstrakcí jen zběžně načrtnutých celků.

    Čína se výrazně podílí na formování dnešního světa a spoluvytváří jeho podobu. Obrovský potenciál této země se promítá i do tvorby současného čínského umění, které reflektuje otevřenost, komunikaci a mezinárodní spolupráci. Čínským umělcům je vlastní schopnost navázat na tradice a směřovat do budoucna. Takové umění je stejné jako moderní Čína – plné života, tvůrčího potenciálu, neotřelých postupů a originálních řešení. A jak říká staré čínské přísloví: Jeden obraz vydá za tisíce slov!

    Hlavním kurátorem pozoruhodné výstavy je pan Xin Dong Cheng, který v roce 2000 založil v Pekingu vlastní výstavní prostor s názvem Xin Dong Cheng Space for Contemporary Art, zaměřující se především na prezentaci západního umění čínské veřejnosti. Zároveň v rámci mnoha mezinárodních projektů působí i jako představitel současného čínského umění v zahraničí.

  https://www.czechchina.com